Før du skal bygge


I Norge drømmer de aller fleste om å eie sin egen bolig, og aller mest ønsker vi å få muligheten til å bygge en helt ny bolig som vi kan få være med på å utforme selv, men som du kanskje har fått med deg: dette er ingen enkel sak.

Å bygge bolig i Norge i dag er rett og slett svindyrt, og for å få en bolig av en viss størrelse så må man regne med å legge mange millioner kroner på bordet. For de som har økonomi til dette så er det naturligvis ingen problemer, men for de som ønsker drømmehuset og som akkurat klarer å ro i land en slik finansiering vil problemene kunne bli betydelig større.

Det er jo i dag veldig i vinden med typiske arkitekttegnede hus som har en slags minimalistisk stil, og det er jo ingen tvil om at slike hus er meget pene. Men; jo mer spesielle husene blir, jo mer spesielle materialer man velger, jo dyrere vil prosjektet bli. For en stor familie som kanskje har bruk for 5-6 soverom vil et prosjekt som dette bli ekstremt kostbart, og da snakker vi fort 5-6 millioner kroner – minst!

La oss nå si at du klarer å ro i land et slikt prosjekt økonomisk. Du har fått drømmehuset ditt, og du klarer å svare for gjelden. Du begynner å kjøpe dyrt inventar, for inventaret må jo tross alt stå i stil til hjemmet ikke sant? I tillegg så kan vi vente oss at rentene vil stige, og hvordan vil dette påvirke økonomien din. Med et lån man mange millioner kroner vil selv små endringer i rentene kunne gi store utslag for økonomien, og selv om banken har tatt høyde for dette så vil økonomien din påvirkes negativt.

Husk på at når man har hatt endel penger å rutte med privat så vil det være svært vanskelig å justere forbruket nedover, og dette er bevist i en rekke tilfeller. Således kan det å skaffe seg et hus, eller bygge et hus, føre deg ut i gjeldsslaveri som det kan være svært vanskelig å komme seg ut av.

I denne arikkelen kan du lese mer om litt pussige måter som man kan havne i gjeldsproblemer med, og her er det mye å lære.